Vraagwinkel
De Vraagwinkel is een van die typische Biekorf-rubrieken, die al decennialang de lezer prikkelen. “Wat je in ‘de vraagwinkel’ (…) aan merkwaardigheden aantreft, is effenaf onthutsend en levert driemaandelijks het onomstotelijke bewijs dat de menselijke nieuwsgierigheid geen grenzen heeft.” Dat zei professor Romain Van Eenoo in zijn lofrede bij de 100ste jaargang van Biekorf toen hij het had over de originaliteit en de uniciteit van Biekorf (jg. 2000, p. 301).
Niet enkel uit nieuwsgierigheid van de vraagsteller, maar ook als bindmiddel met de Biekorf-abonnee. De Vraagwinkel biedt een platform voor wie vastzit in zijn onderzoek of voor wie op iets gebotst is waarover hij zich vragen stelt. De rubriek roept op tot het delen van de eigen kennis door een rechtstreeks appel tot de lezer.
Met behoorlijk succes. Door de band genomen krijgt zowat één vraag op drie een antwoord. Vaak onmiddellijk, maar soms ook pas decennia later. Soms heel kort, in andere gevallen als een artikel op zich. Soms van lezers die voor het eerst in de pen kruipen om een antwoord te formuleren. Op die manier zorgt Vraagwinkel voor een ongeziene interactie tussen een tijdschrift en zijn lezers.
Hebt u een vraag voor Biekorf of weet u het antwoord op een van de gestelde vragen, aarzel dan niet en mail naar ludo.vandamme@telenet.be. Biekorf kijkt uit naar uw vragen en/of uw antwoorden!
-
Brugse historieschilders
Vraagwinkel 2024-1
Op de tentoonstelling die in 1840 in Brugge werd gehouden door de Academie was een selectie van 250 kunstvoorwerpen te zien. Twee Brugse leerlingen van de Antwerpse schilder Gustaaf Wappers waren er met historiestukken aanwezig: Bern. Cloet schilderde de ‘ontdekking’ van de gestorven gewaande Vlaamse graaf Boudewijn van Constantinopel, en Aimé Danneels vond inspiratie bij Hendrik Conscience met een schilderij van Robrecht van Bethune en zijn dochter in het kasteel Nieuwenhove. Wat is er meer over deze schilders en deze (en andere?) historiestukken geweten? (LV)
-
Klokgieter Messelijn
Vraagwinkel 2024-1
In 1628 goot Ghelaude Messelijn een nieuwe klok van de kerk van Westkerke. Over deze man vonden we verder geen gegevens terug. Kan iemand helpen? (KV)
-
Pierke Pacxstraet
Vraagwinkel 2024-1
Een zijstraat van de Steenstraat in Brugge heette de Pierke Pacxstraet of Pierken Pacxstraetkin (Brugge, Stadsarchief, Klerken van de vierschaar, 74, f. 121, (1568)). Bestaat dit straatje nog? En wat is de oorsprong van deze straatnaam? (PDB)