Jaargang 124 (2024) – Gezellenummer

Artikelen

Karel Platteau & Inge Geysen

Gezellejaar 2024: ecologie, diversiteit en spiritualiteit in één wekkerspel

389-397

Een overzicht van de culturele activiteiten die in Brugge, Kortrijk en Roeselare plaats vonden tijdens het Gezellejaar 2024. Het is 125 jaar geleden dat de dichter op 27 november 1899 in Brugge overleed. Onder het motto ‘De wereld is een wekkerspel’ werden tijdens het Gezellejaar de thema’s ecologie, culturele diversiteit en spiritualiteit vertaald en verbeeld in hedendaagse kunst en belevenissen, met Gezelles poëzie als inspiratiebron.

Els Depuydt

Vrouwen van papier: 200 vrouwen in 600 brieven aan Gezelle

398-433

De auteur presenteert een aantal resultaten van het brievenproject ‘Vrouwen van Papier, 200 vrouwen in 600 brieven aan Gezelle’ met het accent op nieuwe, biografische informatie. Aandacht gaat naar Gezelles correspondentes Louise, Florence en Hortense Gezelle, Ernestine de Seille, Marie Caïmo, Marie Stéphanie Vantomme, de Engelse immigranten Fanny George, Anne Hill, Jemima Stroud, Mary Louisa Farbrother, Cecilia De Lisle, Katharine Woodlock, Zita Cole en vele anderen.

Johan Van Iseghem

Spiritualiteit en natuur bij de jonge Gezelle

434-458

Voorzien van heel wat voorbeelden wordt de onlosmakelijke samenhang tussen spiritualiteit, geloof en natuur toegelicht in de poëzie van de jonge Gezelle en vooral dan in zijn debuutbundel Vlaemsche Dichtoefeningen uit 1858.

Julien Vermeulen

Het gedicht en de gelegenheid: Gezelles communicantenlyriek in Tijdkrans (1893)

462-496

Een grondige analyse van Gezelles communicantenlyriek in Tijdkrans. Gezelle anonimiseerde deze gelegenheidsgedichten bij de samenstelling van zijn dichtbundel uit 1893, maar aan de hand van de bewaarde communicantenprentjes identificeert de auteur voor wie ze bedoeld waren. Hij stelt vast dat Gezelle uit een aantal vaste ingrediënten putte bij het schrijven van deze communiegedichtjes.

Marc Carlier

Hij toont een druppel en neemt je mee naar de oceaan: Murat Kolcu vertaalt Gezelle in het Turks

499-503

Murat Faruk Kolcu vertaalt gedichten van Gezelle in het Turks en doet dat vanuit zijn engagement als leerkracht maatschappelijke oriëntatie bij de VZW Amal, de nieuwe naam van het Gentse Agentschap Integratie en Inburgering. Kolcu stelt vast dat Gezelle schrijft over universele thema’s die elke mens bezig houdt.

Karel Platteau

Och, Guido Lief: hoog emo-gehalte in Gezelles briefwisseling met Alfons Janssens

504-517

De auteur stelt vast dat de briefwisseling tussen de Sint-Niklase industrieel Alfons Janssens en Gezelle, beiden lid van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde, een hoog emotioneel gehalte heeft, dit in tegenstelling tot de briefwisseling van Gezelle met de andere leden van de Academie die zakelijk blijft.

Luna De Bruyne & Veronique Hoste

Op zoek naar emoties: automatische emotieanalyse in Gezelles briefwisseling

518-526

Automatische emotieanalyse, een vorm van computerlinguïstiek, werd toegepast op Gezelles briefwisseling en vormt een verrassende, nieuwe ingang om zijn correspondentie te ontdekken. Mits stevige instructies blijkt ChatGPT goed in staat om de emoties in Gezelles correspondentie te benoemen.

Geert Buelens

t Boomzijn zelve: een bibliofiele bloemlezing uit 1927 met boomgedichten van Gezelle

527-533

Indringend artikel over de liefde van Gezelle voor de bomen, dit aan de hand van een bibliofiele bloemlezing Guido Gezelle’s Boomen uit 1927 met uitsluitend boomgedichten van Gezelle. De samenstelling ervan was in handen van Stijn Streuvels.

Frank Willaert

Vóór Willem De Vreese: Middelnederlandse literatuur in de vroege Vlaamse Academie

534-557

Analyse van de enigszins amateuristische wijze waarop de eerste leden van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde, onder wie Gezelle, Middelnederlandse teksten uitgaven. Meestal gebeurde dat zonder verklarende woordenlijst. Napoleon de Pauw spande daarbij de kroon.

Marc Carlier

Ignatius Fotheringham: een toekomstig Argentijns generaal-majoor onder Gezelles vleugels in Roeselare (1854-1857)

562-574

Het levensverhaal van Ignatius Fotheringham, een van Gezelles Engelschmannekes aan het Klein Seminarie in Roeselare, een vechtersbaasje dat het schopte tot generaal-majoor in Argentinië. Fotheringham vertelt in zijn memoires over zijn leven aan het Klein Seminarie. Het gaat om een tot nog toe onbekende bron.

Mengelmaren

Jonge onderzoekers nog steeds geboeid door Gezelle (B.B.) 459-461. – W.G.E. Walter: Gezelle in een ironische biografie door Virginie Loveling? (Marlou de Bont) 497-498. – Gezelle en de heilige olie van Sint-Walburga (Els Depuydt) 558-561.

Abonnees van Biekorf krijgen het nummer toegestuurd. Wie dat wenst kan het nummer ook los kopen tegen 15 euro (excl. portkosten). Graag contact opnemen met Hilde Van Parys via hildevp@hotmail.com.